Wanner je een auto bezit dan is een autoverzekering verplicht. De minimaal verplicht autoverzekering dekt eventuele schade die je veroorzaakt met jouw auto. Dit heet ook wel de WA-dekking, de aansprakelijkheidsdekking, die u dekt voor schade aan anderen. Naast de verplichte WA-dekking kan je uitbreiden met ofwel een Beperkt Cascodekking, of een volledig Cascodekking (all-risk). Deze dekken schade aan je  auto. De beperkte cascodekking dekt je voor schade aan uw auto die niet tijdens deelname aan het verkeer is opgetreden. Denk hierbij aan diefstal en vandalisme. De volledige cascodekking dekt je naast schade buiten het verkeer om ook voor schade tijdens deelname aan het verkeer, zoals schade door een aanrijding/botsing, slippen en te water raken.

De premie van deze verzekering hang af van de soort dekking en andere gegevens zoals de hoeveelheid kilometers en het aantal schadevrije jaren.

Autoverzekering vergelijken

Een autoverzekering is volgens de Nederlandse wet verplicht. Vrijwel ieder voertuig dat de weg op gaat moet verzekerd worden. Welk type auto je ook hebt, of de auto oud is of niet, een verzekering voor je auto is belangrijk. Natuurlijk heb je geen zin om meer te betalen dan nodig is. Op deze pagina kun je autoverzekeringen vergelijken, vergelijken en je kunt de verzekering hierna ook direct afsluiten bij de verzekeraar zelf.

Wat is de opbouw van een autoverzekering?

De autoverzekering is voor twee derde opgebouwd uit twee gegevens. Bij de berekening van de autoverzekering wordt gekeken naar de dagwaarde van de auto. Daarbij wordt de nieuwwaarde genomen en in naar de leeftijd gekeken. Er zijn tabellen waarin de afschrijving staat beschreven. Er wordt ook gekeken naar de schadevrije jaren. Kortom, je betaalt de minste premie als je veel schadevrije jaren en daarbij een goedkope auto hebt. Bij een overstap wordt via de royementsverklaring de opgebouwde schadevrije jaren van de oude verzekeraar overgenomen door de nieuwe.

Hoe vergelijken wij?

Soorten autoverzekering

Er zijn 3 type autoverzekeringen, maar kijk wel goed bij Polisvoorwaarden. De kunnen namelijk verschillen per verzekeraar. De basis blijft hetzelfde.

WA verzekering

De WA-verzekering is wettelijk verplicht. Alle autobezitters binnen de Europese Unie zijn verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Word je van de weg geplukt door de politie zonder WA-verzekering? Dan kan je een boete verwachten van minimaal € 400. Dan is het goedkoper om een verzekering af te sluiten.

Over het algemeen sluiten mensen die in het bezit zijn van een auto die ouder dan 8 jaar is alleen een WA-verzekering af. Hun redenering is dat de waarde van de auto niet veel zal schelen met de eventuele schade en de maandelijkse premie.

Met een WA-verzekering word de schade die je bij iemand anders toebrengt met je auto vergoed. Naast schade aan andere voertuigen of bezittingen ben je ook verzekert tegen lichamelijke schade van anderen als gevolg van een verkeersongeluk door jouw toedoen. Met alleen een WA-verzekering ben je niet verzekert voor schade aan je eigen auto en bij diefstal.

Met 5 schadevrije jaren en 10.000 kilometer per jaar zit je op een premie van tussen de € 20 en € 60 euro.

Beperkt Casco

Met een verplichte WA-verzekering ben je dus alleen gedekt voor schade die je aan anderen toebrengt. Schade aan je eigen auto of diefstal is dan niet gedekt. Wil je dit wel dan is een Beperkt Casco een optie. Hiermee ben je verzekerd voor schade aan je eigen auto, mits deze buiten deelname aan het verkeer is toegebracht. Schade buiten deelname aan het verkeer is vandalisme, brand, diefstal en natuurgeweld. Wil je ook verzekerd zijn voor schade aan je eigen auto door een botsing, aanrijding of door een eigen handeling (auto van de weg), dan is een Volledig Casco (All-risk) een optie.

Over het algemeen wordt een Beperkt Casco verzekering vaak afgesloten voor auto’s die 4 tot 8 jaar oud zijn.

Een Beperkt Casco wordt vaak afgesloten bij oudere auto’s. Met 5 schadevrije jaren en 10.000 kilometer per jaar zit je op een premie van tussen de € 30 en € 80 euro.

All risk verzekering

Een andere benaming voor Volledig Casco is een All-risk verzekering. Met een Volledig Casco ben je voor vrijwel alle schade aan je auto verzekerd. Je ben verzekert voor schade die je bij andere aanbrengt, voor schade die is ontstaan buiten deelname aan het verkeer en schade die is ontstaan tijdens deelname aan het verkeer.

Vaak wordt de Volledig Casco verzekering afgesloten voor nieuwe auto’s tot ongeveer 4 jaar.

Met 5 schadevrije jaren en 10.000 kilometer per jaar zit je op een premie van tussen de € 60 en € 120.

Aanvullende autoverzekeringen

Naast de wettelijk verplicht WA verzekering, Beperkt Casco en Volledig Casco kan je je autoverzekering ook uitbreiden met een aanvullende verzekering. Er zijn drie bekende aanvullende verzekering voor je autoverzekering.

Inzittendenverzekering

Ongevallenverzekering voor inzittende (OVI)

Deze verzekering keert uit bij letsel of overlijden ongeacht de aansprakelijkheidsvraag. Het is een sommenverzekering waarbij een vast bedrag wordt uitgekeerd, onafhankelijk van de daadwerkelijke schade.

Schadeverzekering voor inzittende (SVI)

Deze verzekering dekt letsel en zaakschade van inzittende inclusief de bestuurder. In tegenstelling tot de OVI gaat om een vergoeding van de werkelijke schade.

Motorrijtuigenrechtsbijstandsverzekering

De verzekeraar biedt rechtshulp aan bij onenigheid over gebeurtenissen waarbij de verzekerde auto is betrokken.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Voordat je een autoverzekering gaat vergelijken of afsluiten is het verstandig om eerst een paar punten goed door te nemen. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

  1. Eigen auto en soort autoverzekeringWanneer je een auto in je bezit hebt is het verplicht om minimaal een WA verzekering. Je bent dan verzekert voor het geval je schade veroorzaakt bij anderen. Kijk voordat je een autoverzekering afsluit goed naar je eigen auto. Hoe oud is ie? Vaak is het verstandig om een een Beperkt Casco of All Risk verzekering af te sluiten als je een (relatief) nieuwe auto hebt. Schrijf dit op of onthoud dit wanneer je autoverzekeringen gaat vergelijken. Twijfel je bijvoorbeeld tussen alleen een WA verzekering of een Beperkt Casco en een Beperkt Casco of een All Risk, dan is het verstandig om het verschil in premie en de dekkingen op te schrijven. Zo heb je een duidelijk overzicht.
  2. DekkingVaak zie je een vrij groot verschil tussen de premie van de goedkoopste en de duurste verzekeraar. Hoe mooi het er soms ook uitziet, het is niet altijd verstandig om voor de goedkoopste te gaan. Althans, niet zonder dat je eerst goed kijkt wat er wordt gedekt. 
  3. Schadevrije jarenDe premie die je uiteindelijk maandelijks betaalt is afhankelijk van het aantal jaren dat je geen schadeclaim hebt ingediend, oftewel de schadevrije jaren. Voor elke schadevrije jaar krijg je korting op de standaardpremie. De verzekeraars werken met een bonus/malus-ladder. Wanneer je een schadeclaim indient dan ga je terug in het aantal schadevrije jaren. Sinds 2016 kost het indienen van een schadeclaim standaard 5 schadevrije jaren. Heb je dus 5 jaar geen schadeclaim ingediend, en dus 5 schadevrije jaren opgespaard, dan val je dus weer terug in 0 schadevrije jaren. Wanneer je negatieve schadevrije jaren hebt dan komt er een toeslag op je premie. Het aantal schadevrije jaren is een belangrijk onderdeel in het vaststellen van de premie.Meer weten over schadevrije jaren?
  4. Schade in het buitenland
    Wanneer je vaak met je auto naar het buitenland gaat kan het verstandig zijn om te kijken of pechhulp in het buitenland bij je dekkingen staat. In de autopapieren, de groene kaart, staat duidelijk aangegeven in welke landen schade aan je auto door je verzekeraar in Nederland wordt vergoed. Let wel op dat bijvoorbeeld vervangend vervoer of service bij pech niet altijd standaard zijn meeverzekerd. Ga je eigenlijk alleen tijdens de vakantie met de auto naar het buitenland, dan kan je je auto ook mee laten verzekeren met je reisverzekering.

Wat wordt er gedekt?

Aan het begin wordt kort uitgelegd hoe de WA-verzekering, Beperkt Casco en Volledig Casco inhoudelijk van elkaar verschillen. Het verschilt natuurlijk per verzekeraar welke voorwaarden zij geven voor hun verzekering, maar een globale inschatting kunnen wij wel maken. Wat wordt er per type autoverzekering gedekt?

WA-verzekering
Beperkt Casco
Volledig Casco of All-risk
✅ Schade aan anderen ✅ Schade aan anderen ✅ Schade aan anderen
❌ Ruitschade ✅ Ruitschade ✅ Ruitschade
❌ Brand ✅ Brand ✅ Brand
❌ Diefstal, vandalisme, inbraak ✅ Diefstal, vandalisme, inbraak ✅ Diefstal, vandalisme, inbraak
❌ Botsing met dieren ✅ Botsing met dieren ✅ Botsing met dieren
❌ Storm, hagel, overstroming ✅ Storm, hagel, overstroming ✅ Storm, hagel, overstroming
❌ Schade aan auto door eigen handeling ❌ Schade aan auto door eigen handeling ✅ Schade aan auto door eigen handeling

Veel gestelde vragen

Begrippen

Tijdens het vergelijken van een autoverzekering kom je ongetwijfeld een aantal woorden en begrippen tegen die je niet kent. Deze proberen wij uit te leggen.

Dekking

De schade of situatie die door de verzekeraar wordt vergoed.

Total-loss

Wanneer je auto total-loss wordt verklaard betekent dit dat de dagwaarde van de auto lager ligt dan de kosten voor het herstellen van de schade.

Inzittenden

Personen die bij jou in de auto zitten. Wanneer er een ongeluk plaatsvindt door jouw toedoen dan kan de schade op jou worden verhaald. Met een aanvullende Inzittenden Verzekering kan je je hiervoor verzekeren.

Extra services

Dit zijn servicen die de verzekeraars extra aanbieden. Een voorbeeld kan zijn dat je een leenauto krijgt op het moment dat je betrokken raakt bij een ongeluk.

Premie

Het bedrag dat je maandelijks betaalt aan de verzekeraar voor je verzekering.

Accessoires

Bij sommige verzekeringsmaatschappijen dient een extra premie te worden betaald om gestolen of kapotte accessoires vergoed te krijgen.

Afhandeling schade

Het proces nadat je schade hebt aan je auto. Dit kan bijvoorbeeld vervangend vervoer zijn.

Schadevrije jaren

Het aantal jaren dat je in het bezit bent van een auto en je geen schade hebt gehad aan je auto of dat je gebruik hebt gemaakt van je verzekering. Hoe meer schadevrije jaren hoe meer korting je krijgt op je premie.

Eigen risico

Het bedrag dat je bij schade zelf dient te betalen. Vergelijkbaar met de eigen risico van een zorgverzekering. Hoe hoger het eigen risico bedrag, hoe lager de premie.

Verzekeringsplicht

In principe geldt voor alle motorrijtuigen een verzekeringsplicht. Ook als deze niet worden gebruikt. Er zijn drie soorten autoverzekering; WA verzekering, Beperkt Casco en All-risk. De WA verzekering is verplicht.

Verzekeraars

Op Zekert.nl worden door middel van de vergelijkingstool van Komparu verschillende verzekeraars met elkaar vergeleken.

ANWB Autoverzekering

anwb-autoverzekering

HEMA Autoverzekering

HEMA-autoverzekering

FBTO Autoverzekering

fbto-autoverzekering

Klaverblad Autoverzekering

klaverblad-autoverzekering

Achmea Autoverzekering

achmea-autoverzekering

ABN Amro Autoverzekering

abn-amro-autoverzekering

Univé Autoverzekering

unive-autoverzekering

Interpolis Autoverzekering

interpolis-autoverzekering

Nationale Nederlanden

nationale-nederlanden-autoverzekering

OHRA Autoverzekering

ohra-autoverzekering

Zelf Autoverzekering

zelf-autoverzekering

AEGON Autoverzekering

aegon-autoverzekering