Waarom verzekeren?

Waarom moet je je verzekeren?

Iedereen loopt het risico dat hem iets naars overkomt. Sommige van deze risico kunnen we aan, andere hebben zo’n impact dat we deze risico’s het liefst verzekeren. Het risico zelf kanniet worden verzekerd, maar wel de (financiële) gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan het vergoeden van de schade aan uw woning na een brand, het vergoeden van de inboedel na een diefstal, of de ziektekosten na een opname. Door deze risico’s te verzekeren komt u niet onverwacht voor extreme kostenposten te staan, maar kunt u dit risico delen met anderen die een vergelijkbaar risico lopen. Sommigen zullen wel aanspraak maken op de verzekering, terwijl anderen dit (gelukkig) nooit hoeven te doen. Door te verzekeren spreidt u dus het risico van een enorme financiële tegenvaller. Als tegenprestatie dient u wel maandelijks of jaarlijks de verschuldigde premie aan de verzekeraar te betalen.

Verplichte verzekeringen

Sommige verzekeringen zijn zo essentieel dat ze door de wetgever verplicht zijn gesteld. Als u bijvoorbeeld een motorrijtuig (auto) bezit, dan bent u verplicht om dit rijtuig WA te verzekeren. U kunt namelijk zo veel schade aanrichten aan anderen, dat het onverantwoord zou zijn als u deze schade niet kan vergoeden. Daarom kiest de wetgever voor verplichte WA-verzekering.

Een tweede voorbeeld is de zorgverzekering. In Nederland vinden wij dat iedereen recht heeft op een minimaal niveau aan zorg. Dat moet echter door ons allemaal samen worden betaald. Daarom heeft de wetgever besloten dat iedereen in Nederland verplicht is zich tegen de ziektekosten te verzekeren op het basisniveau. U kunt deze verzekering nog verder uitreiden met allerlei aanvullende verzekeringen, zodat ook tandarts, therapieën en alternatieve geneeswijzen worden vergoed, maar dat is niet verplicht. De basis verzekering echter wel.

Ook een “gewone” aansprakelijkheidsverzekering is een aanrader. U kunt namelijk onwetend meer schade aanrichten dan u denkt. De kans dat er iets gebeurt is niet zo groot, alleen de schade kan enorm oplopen. In dergelijke gevallen is het aan te raden om een risico (in dit geval uw aansprakelijkheid) te verzekeren. Houd er wel rekening mee dat ook al bent u verzekerd, de schade niet altijd gedekt hoeft te zijn. Als er sprake is van opzet of overmacht komt het vaak voor dat de verzekering niets of slechts gedeeltelijk vergoed.

Goedkoopste verzekering

Verzekeren doen we samen, met de anderen verzekerden deelt u het risico dat u iets naars overkomt. De verzekeringsmaatschappij schat de risico’s in en vraagt hiervoor aan iedere verzekerde een vergoeding; de premie. Deze premie bestaat uit de vergoeding van het echte risico, maar ook de kosten en winst van de verzekeringsmaatschappij en de assurantiebelasting. U kunt derhalve kiezen voor een onderneming die veel kosten maakt (veel adviseurs, perfecte service, makkelijk schadeafhandeling) of een partij die hier juist zoveel mogelijk op bezuinigd. Zo is de goedkoopste verzekering niet altijd de beste, maar is dat heel erg afhankelijk van wat u precies verwacht van de verzekeringsmaatschappij. Met internet kan de kant veel zelf doen, waardoor de premies kunnen dalen. Hecht u echter veel waarde aan goed advies, snelle service en hulp bij schaderegeling, dan past een maatschappij met een excellente service vaak beter bij u. En dat is vaak niet de allergoedkoopste.

Assurantie advies

Om die verzekering te kiezen die het beste past bij uw wensen is het belangrijk om zich goed te laten adviseren bij de keuze van uw verzekering. Dit kan veel problemen in de toekomst voorkomen. Onze assurantie adviseurs gaan uit van uw wensen en voorkeuren en zorgen ervoor dat u een advies op maat krijgt. Daarbij wordt rekening gehouden met de kosten, het niveau van de service en het gemak bij een schadeafhandeling.