Ervaring: Op vakantie in Praag, maar er is in mijn auto ingebroken.

Begin september waren we in Praag en konden we bij een vriend overnachten. De volgende dag kwamen we tot de ontdekking dat er in onze auto was ingebroken.

Vakantie auto ingebroken

Praag-reisverzekeringBegin september waren we in Praag, een geweldige stad en altijd een toeristisch genot om er te verblijven. We konden bij een vriend overnachten nabij het busstation Florenc. Aan zijn kant van de heuvel was het betaald parkeren, dus hij bracht ons naar een andere straat waar we de auto een nacht konden laten staan. Op onze vraag of het veilig was antwoordde hij bevestigend. We parkeerden onze auto (een camperbusje) dus en controleerden extra of alle deuren goed waren afgesloten.

De volgende dag leuk alles in orde – tot we het slot zagen: opengebroken met een schroevendraaier. Het interieur van ons busje was een puinzooi. De kleren waren overhoop gehaald, en er ontbraken een aantal dingen. Een viool, een rugzak met een oude computer, een invertor voor elektriciteit in de auto. Gelukkig hebben ze de babyspullen laten liggen en de auto verder niet beschadigd.

Het was een onaangename verrassing, maar we bleven kalm. We vroegen een agent of hij kon helpen, maar die zei “dat we bij de landelijke politie moesten zijn”. Op het politiebureau waar we even later aan een balie stonden keken ze ons vol onbegrip aan. Nee, hier gebeuren eigenlijk nooit auto-inbraken. Ik liet een e-mailadres achter voor het geval er iets zou worden teruggevonden.

Wat ik de lezers kan aanraden is vooral nuchter na te denken en te proberen zich een voorstelling te maken van de risico’s op reis (dit is per slot van rekening precies wat reisverzekeringen doen). Het risico dat er in een oude auto wordt ingebroken waar je zó met een schroevendraaier de deur open krijgt is natuurlijk veel groter wanneer die ’s nachts in een donkere straat staat. Er zijn meer risico’s die we kunnen leren inschatten. Je portemonnee niet consequent in een afgesloten broekzak of tasje dragen, niet goed opletten wanneer je tas in de buurt van een afgrond of water staat, dat soort simpele dingen.We hadden geen reisverzekering omdat onze spullen niet zoveel waard waren en we niet van papierwerk houden. Liever nemen we een klein risico voor lief (waarbij we natuurlijk wél internationaal tegen ziektekosten zijn verzekerd). Helaas is het niet de eerste keer dat ons zoiets overkomt. Vorig jaar is onze auto afgebrand, met alle spullen erin. Deze ervaringen zijn natuurlijk erg frustrerend.

Je kunt zelf veel doen om risico te vermijden, zoals de auto in een parkeergarage zetten. Het hangt natuurlijk van het soort reis af en je eigen inschatting van wat je aan waarde kunt verliezen in een worst case scenario. Maar wat let je om gewoon een goedkope reisverzekering af te sluiten (zonder annulering, extra ziektekosten, enz), wat vaak nog kan wanneer je al bent vertrokken.

#

Soms ga je voor een kortere tijd op reis en is het niet echt zinvol om een reisverzekering voor het hele jaar af te sluiten, vaak ook omdat de spullen die men meeneemt niet van echt veel waarde is. In dat geval laten veel reizigers het zitten. Maar wat als er toch iets vervelends gebeurt zoals onze bezoeker in Praag is overkomen?

Gelukkig zijn er flexibele reisverzekeringen voor een week. Via het Zekert.nl kun je eenvoudig korte reisverzekeringen vergelijken. Voor meestal slechts een paar euro (eenmalig!) kun je onbezorgd genieten van je stedentrip of lang weekend weg.